Съвсем скоро в местността Кошарите до село Опицвет се очаква да бъде открита каменна кариера за добив на варовик. Тя се намира в близост до карстовия извор, който захранва с питейна вода района...

Съвсем скоро в местността Кошарите до село Опицвет се очаква да бъде открита каменна кариера за добив на варовик.

 

Тя се намира в близост до карстовия извор, който захранва с питейна вода около 20 000 души в района. Заради взривните работи хората се притесняват, че притокът на питейна вода може да бъде спрян. Притесняват се и за екологията в района, тъй като местността се намира в защитената зона \"Натура 2000\".

 

Екип на \"Здравей, България\" се срещна с някои от жителите в района на Костинброд, за да обяснят повече за проблема.

 

Хората заявиха, че са разбрали за новата каменна кариера в началото на 2010 г., а решението на Министерски съвет е от 4 ноември 2009 г. Направено е общоселско събрание, избран е инициативен комитет и е подготвена подписка със 165 подписа против решението.

 

В момента в района има три действащи кариери и се очаква да бъдат открити още четири. Подавани са много жалби до екоминистерството, до Министерски съвет, Народното събрание. Отговорът на институциите е, че решението е съгласно законите на България, а подземните богатства са държавна собственост.

 

Всички оторизирани органи щели дадат своите становища и тогава ще се прецени дали има или не въздействие върху хората и околната среда.

 

\"Здравей, България\" потърси коментар и от фирмата \"Кариери за чакъл и пясък-България\" ЕАД, която стопанисва местността, откъдето отговориха, че в момента тече процедура по оценка за въздействие върху околната среда и че на този етап не могат да коментират. Заявиха още, че от 2004 до 2009 г. е нямало жалби. Жителите обаче твърдят обратното.

 

Хората са готови да протестират денонощно с жива верига и са категорични, че няма да си дадат водата.