Сблъсък на тема: \"За и против блокирането на града, заради протестите за горивата\". \"ЗА\" – Славян Желязков – един от организаторите на протеста, Милена от \"Тройка на разсъмване\" по радио Витоша, а \"ПРОТИВ\" - Владо Береану и Петьо Блъсков.

Утре в София ще се проведе четвъртия протест срещу високите цени на горивата, като това ще е първият протест, който ще се проведе в работен ден. София няма да бъде блокирана, успокои всички един от организаторите на протеста – Славян Желязков, шофьорите ще карат с 10 км/ч, уточни още той.

Позицията на Милена Златкова от радиопредаването \"Тройка на разсъмване\" е, че хората трябва да усетят, че има нужда от ефективен протест. Въпросът не опира толкова до това дали цената на бензина ще се понижи, колкото да бъде разбудено гражданското съзнание.

Когато хората имат позиция, трябва да я отстояват, заключи Милена.

Според Петьо Блъсков, нарушаването на гражданските права и комфорта на други хора, е слабото място на протеста, който ще се проведе. Той изтъкна, че това ще изиграе лоша услуга на организаторите, които по негово мнение, е трябвало да открият начин да мобилизират останалите хора вместо да им пречат. Като други минуси той посочи, че протестът е глобален и недиференциран, както и че липсва ползата за гражданите.

Трябваше да го помислите повече – как да стане по-добре протестът и да не нарушавате граждански права на хора, които не са съпричастни с вас в този момент, допълни още Петьо Блъсков. 

Милена изрази контрапозицията, че нарушавайки дискомфорта на останалите, хората ще се събудят.

Владо Береану, който е против протеста, отбеляза, че е щастлив, че изобщо има някакви протести, но побърза да уточни, че конкретният е пълен абсурд, тъй има много по-значителни теми, за които да се протестира. Като много по-съществени теми той посочи ниските доходи и здравеопазването в България.

Милена Златкова побърза да отбележи, че не се търси най-подходящата тема, а тази, която ще обедини хората и ще ги изкара на улиците. Нали трябваше да започнем с нещо, допълни нейното изказване другият защитник на темата – Славян Желязков.

Всички продукти от първа необходимост зависят от цената на горивата. При положение, че протестите престанат, тези цените не тези продукти, ще се повишат, смята Славян Желязков. Той заяви, че не е нормално осем европейски държави да имат по-евтино гориво, от колкото България. 

Да се върнем в първобитния строй и да се возим с трамвай тогава, разпалено заяви Славян Желязков.

На финала, той отрече да има замесени партия или политически интереси в протеста и призова хората да протестират, защото това е начинът да се чуе гражданският им глас и да се оправи държавата. 

 

Оспорвания сблъсък може да проследите ТУК.