\"Условията не са добри. В някои от сградите на болницата, а те са осем на брой – са мизерни. Крещящо мизерни за 21 век\", признава Цветеслава Гълъбова – директор на болницата в Курило...

\"Условията не са добри. В някои от сградите на болницата, а те са осем на брой – са мизерни. Крещящо мизерни за 21 век\", признава Цветеслава Гълъбова – директор на болницата в Курило.


Това накратко е описанието на една от най-големите психиатрични клиники в района на София, по-известна като болницата в Курило. Тя обаче по нищо не прилича на останалите лечебни заведения. Влага, мухъл и рушащи се стени – така изглежда коридорът на мъжкото отделение.


Не по-малко потресаващо е състоянието на санитарните възли и кухнята. Окаяно изглеждат и стаите предвидени за т.нар. болничен престой. Достойни за филм на Хичкок - така директорката определи състоянието на болницата. Не по-различно е и мнението на самите пациенти.


В женското отделение гледката не беше по-оптимистична. Течащ таван, мръсотия и непоносима миризма на мухъл.


Причините за това състояние на болницата са безброй. Основната е, че сградите са строени преди почти 60 години и са трудни за поддръжка.


Въпреки честите козметични ремонти на сградата – резултат до момента няма. От 1978-а година насам в болницата няма линейка, а при спешен случай пациентите трябва да чакат медицински екип от София.


Повече гледайте във видеото.