За медицинските сестри, фелдшерите и парамедиците се предвижда три пъти минималната работна заплата, а на лекарите възнаграждението да бъде съизмеримо на колегите им в извън болничната помощ, т.е. над 1000 лева...

\"Липсата на медици в Спешната помощ е един от най-сериозните проблеми в системата, защото медицината е основно човешки фактор и когато в линейките няма достатъчно и добре квалифициран персонал, Бърза помощ, колкото и да е бърза, няма да бъде достатъчно качествена\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" Ивелина Георгиева, началник отдел \"Спешна медицинска помощ\" в Министерството на здравеопазването (МЗ). Напоследък се наблюдава трайна тенденция на отлив на лекари, поясни още тя.

 

Това е и причината здравното ведомство да бърза с концепция за оздравяване на Спешната помощ в страната.

 

\"В продължение на 10 години МЗ обръщаше повече внимание на останалите сектори в системата – извънболнична помощ, болнична помощ - докато Спешната помощ беше един буфер, който поддържаше стабилността на системата. Но като всеки един буфер започва да се изчерпва и за нас е много важно да не допуснем пълен срив в системата\", заяви Георгиева.

 

В концепцията на здравното министерство е заложено и увеличение на заплатите на хората в Спешната помощ. Определени са суми, за да се постигне почти двойно увеличение на заплатите в сектора.

 

За медицинските сестри, фелдшерите и парамедиците се предвижда три пъти минималната работна заплата, а на лекарите възнаграждението да бъде съизмеримо на колегите им в извън болничната помощ, т.е. над 1000 лева.

 

Ивелина Георгиева поясни още, че спешната помощ у нас ще заимства добрата практика от други държави в системата да влезе като нов вид професия тази на парамедиците.

 

\"Това ще са хора, добре обучени да прилагат стандартни процедури, което е много важно за спешната помощ. Между две и три години ще е необходимо на парамедиците да се обучат, за да се достигне най-високото ниво\", поясни Ивелина Георгиева.