рез 2002 г. Нася Гюрова тегли 5000 лева кредит. Нейни гаранти стават съседи в блока, в който живее. Две години по-късно жената е брутално убита в дома си в столичния квартал \"Люлин\". Синът й Стоян научава за кредита от колега на майка си...

Седем години след смъртта на жена банка съди нея и гарантите по кредит, който е теглила приживе. През 2002 г. Нася Гюрова тегли 5000 лева кредит. Нейни гаранти стават съседи в блока, в който живее. Две години по-късно жената е брутално убита в дома си в столичния квартал \"Люлин\". Синът й Стоян научава за кредита от колега на майка си.


От банката отричат да са получавали копие от смъртния акт на жената. Това според служителите е и причината, поради която застраховката живот на Нася не е покрила задължението.


В продължения на няколко месеца след убийството на майка си Стоян плаща вноски по кредита. След това спира. Твърди, че кредитният инспектор го посъветвал така.
Мълчанието от страна на банката продължава до 2009, или 5 години след убийството на Нася. Тогава заплашили поръчителите със запор на пенсиите. Стоян се принуждава да внесе определена сума. Пази и разписка. Според банката това е и последната преведена по кредита вноска. На бележката е вписано името на убитата.


Останало само да се оформят документите, но това така и не се случило. След още две години запорът върху пенсиите на поръчителите вече е факт. Осъдени са да доплатят кредита, лихвите за седем години, както и разноските по делата, включително и за тези срещу убитата Нася Гюрова.


Вместо да се свържат с адвокат, поръчителите се свързват с нас, а ние с банката. След едноседмична проверка получаваме покана за среща, без камери. На нея ни уверяват, че поръчителите ще бъдат освободени от задълженията си, а заемът ще се прехвърли върху сина на убитата. Организира се среща между поръчителите и представители на банката.


Стоян научава, че заемът му е прехвърлен от сина на поръчителя. Той не е бил информиран нито за срещата, нито за решението. В края на заплетената история не става ясно предоставил ли е Стоян копие от смъртния акт. Неговите думи са срещу тези на банката.


Равносметката показва още, че кредиторите могат да търсят длъжниците си години по-късно, за да настояват да получат натрупаните във времето лихви.


И на последно място, но не по значение, у нас дори убитите получават присъди.