Очаква се днес да стане ясно дали главният обвиняем по процеса капитан Сотир Филески е получил през 2006 г. временен сертификат за изправност на кораба...

Продължава делото, свързано с  потъването на кораба \"Илинден\" в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда на плавателния съд имаше близо 50 български туристи. 15 от тях загинаха при инцидента.  


Очаква се днес да стане ясно дали главният обвиняем по процеса капитан Сотир Филески е получил през 2006 г. временен сертификат за изправност на кораба. Обвиняеми по делото са капитанът на кораба Сотир Филевски и хърватски гражданин Бранко Баич представител на немската застрахователна компания, упълномощена за техническия контрол на корабите и издаване на разрешителните за плаване на кораби по Охридското езеро. Двамата са обвинени за тежко престъпление срещу сигурността на хората и имуществото в транспорта.


Според прокуратурата не са спазени редица изисквания за техническата годност на кораба и неговата поддръжка. Плавателният съд е бил претоварен, като вместо допустимите 43-ма души, на борда му имало 55 туристи.