Огънят се е разпространил на територия от 583 квадратни километра и заплашва няколко села. Властите обявиха, че това е третият най-голям пожар в историята на щата...

Огромен горски пожар бушува в американския щат Аризона. Огънят се е разпространил на територия от 583 квадратни километра и заплашва няколко села. Властите обявиха, че това е третият най-голям пожар в историята на щата.  


Жителите на курортния град Гриър са били евакуирани спешно, тъй като фронтът заплашва да изпепели домовете им. Заплашени са още две населени места - Алпин и Нутриосо, където също се подготвя евакуация. До момента повече от 2500 души са били принудени да напуснат домовете си.


Огнеборците очакват в близките часове огънят да се разрасне, тъй като прогнозата предвижда силни ветрове и гръмотевици, но без дъжд. Повече от 2100 пожарникари са мобилизирани да се борят със стихията, като част от тях са били повикани от съседни на Аризона щати.


Огънят е избухнал преди една седмица, като се е разраснал неочаквано, обясниха местните власти. Започнало е разследване за причините, като не се изключва и версията умишлен палеж.


Пожарът е толкова голям, че димът от горящите борови гори може се вижда от съседните щати Ню Мексико и Колорадо, разказват очевидци. Заради замърсяването на въздуха, властите посъветваха хората да не напускат домовете си и да държат прозорците и вратите си затворени.