Много по-малък е процентът на обсъдилите този въпрос в семеен кръг – само 25%. Въпреки тази статистика, през последните години е намалял броят на хората, които искат да дарят орган. Според д-р Силви Кирилов, причините за това са комплексни.

В момента, хората потенциално са съгласни да дарят органите си, ако с тях се случи инцидент. Близките също трябва да дадат своето съгласие, освен ако въпросният човек е нямал предварително  желание, което е отразено в документи. Това заяви новоназначеният директор на Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов.

Този, който има отказ от донорство трябва да го впише или при личния лекар, или в специален документ. Освен това трябва да бъде отбелязан в Агенцията по трансплантациите, добави още д-р Кирилов.

Основна причина за заявяване на отказ от донорство според близо 50% от хората в България е, че не вярват, че ще бъдат използвани правомерно.

Може индивид да излезе от България и да търси начин да дари органи, но това не е регламентирана дейност. Има специална процедура за взимането на органи и тяхното изнасяне. Това заяви по темата д-р Силви Кирилов.

Според него, над 60% от запитаните българи са потвърдили, че са склонни да дарят орган. Много по-малък е процентът на обсъдилите този въпрос в семеен кръг – само 25%.

Въпреки тази статистика, през последните години е намалял броят на хората, които искат да дарят орган. Според д-р Силви Кирилов, причините за това са комплексни.

В момента 862 са българите, които се нуждаят от трансплантация на орган за различни локализации. Най-много са тези, които чакат за бъбрек. Периодът за чакане в този случай варира, но в България е доста – две и повече години.

Смятам, че законът е добър. Само трябва да го направим по-работещ, изрази позицията си новоназначения директор на Агенцията по трансплантации

Още по темата – във видеото.