Новината беше съобщена от Рейнхард Бургер - директор на института за заразни болести \"Робърт Кох\". Въпреки че резултатите от тестовете на кълновете от фермата са негативни, мащабно изследване е дало достатъчно доказателства, за да се стигне до този извод...

Германия идентифицира източника на смъртоносната зараза с бактерията ешерихия коли. Това са кълнове, отгледани във ферма в Долна Саксония.


Новината беше съобщена от Рейнхард Бургер - директор на института за заразни болести \"Робърт Кох\". Въпреки че резултатите от тестовете на кълновете от фермата са негативни, мащабно изследване е дало достатъчно доказателства, за да се стигне до този извод.


Инфекцията вероятно е тръгнала от заразени семена или лоша хигиена във фермата, коментират германските власти и допълват, че двама от работниците  в стопанството също са болни. 


\"Хората, които са консумирали кълнове, е 9 пъти по-вероятно да проявят всички признаци на инфекцията, отколкото онези, които не са\". Така Бургер коментира резултатите от изследванията на хора, разболели се след като са яли кълнове в различни ресторанти.


Ученият предупреди, че епидемията, която отне живота на 30 души и разболя други 3 хиляди, все още не е свършила. Германия отмени предупреждението срещу консумацията на краставици, домати и марули. То обаче остава в сила за кълновете.