64 взривателя, предназначени за бойни ракети са изчезнали от влака, охраняван от жандармерията...

Четири контейнера с взриватели са били откраднати от влак, който превозвал оръжия от румънския град Брашов към България, съобщи БНР.

Общо 64 взривателя, предназначени за бойни ракети са изчезнали от влака, охраняван от жандармерията. Изчезването е установено вчера следобед на митницата в Гюргево, когато е направена проверка на влака преди излизане от Румъния. Разследването на случая е поето от Военната прокуратура. Все още не се знае в коя част от маршрута са изчезнали контейнерите с боеприпасите, но е установено, че пломбите на два от вагоните са били разбити. Пратката е била охранявана от 10 въоръжени жандармеристи.

 

Междувременно стана ясно, че взривателите за снаряди, откраднати на румънска територия, не са били предназначени за Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Националният координационeн център за логистична подкрепа на Министерството на отбраната не е бил информиран за подобна пратка, каквато е практиката, когато се транспортират оръжия и боеприпаси за българските въоръжени сили. Получената по военно-дипломатически канали информация показва, че взривателите са били предназначени за българска фирма, което се потвърждава и от официално съобщение на румънското външно министерство./БГНЕС