Вече е пренасочен керосин от пловдивското към бургаското летище...

Спешно отпускат гориво от държавния резерв. За да не се стигне до отмяна на полети и провал на туристическия сезон, късно снощи е взето правителствено решение за отпускане на керосин за летищата във Варна и Бургас.

 

До мярката се стигна, след като от двете аерогари предупредиха, че горивото им ще стигне най-много до понеделник.

 

Освободеният от резерва керосин е за една седмица. Причина за затрудненията са отнетите лицензи на \"Лукойл\", което доведе до преминаването на рафинерията в авариен режим на работа.

 

Предвижда се да бъдат освободени 1800 тона керосин. След седмица, когато това количество ще се изчерпа, снабдяването ще става от алтернативни доставчици.

 

В най-затруднено положение са летищата във Варна и Бургас, където самолетният е в своя пик. От там предупредиха, че горивото им ще стигне най-много до понеделник. Днес обаче беше пренасочен керосин от пловдивското към бургаското летище. В следобедните часове керосинът бе доставен на аеропорта.

 

От компанията-оператор на двете морски летища обясниха за \"Календар\", че всички авиокомпании са се съобразили с препоръките за зареждане с гориво от летища извън България.

 

Изключително натоварен се оказа и съботният ден за летище Бургас. 84 са излитащите и 82 кацащите самолети планирани до полунощ. Оказа се, че туристите, които са приключили ваканцията си у нас и вече чакат да се приберат, дори не са чували за проблема с горивата.