Шофьорите изминават дълги разстояния, без да спират. От проверените 1054 автобуса 100 са санкционирани.

Шофьори на междуградски автобуси масово сядат зад волана недоспали и работят повече от разрешеното. Това показа съвместна проверка на полицията и изпълнителната агенция \"Автомобилна администрация\".

В сезона на дългите пътувания  контролните органи предупреждават, че именно тези груби нарушения, които водачите правят, често стават причина за тежки инциденти на пътя.

Въпреки констатациите на ДАИ, че водачите не спазват условията за безопасно шофиране, нито един от тях не признава, че допуска нарушения.

Шофьорите изминават дълги разстояния, без да спират. За Лъчезар Станчев и съпругата му пътят от Варна до Пловдив се превърнал в истински кошмар. Автобусът пропътувал 400 километра, като направил само една от задължителните две почивки. 

Напоследък от Автомобилната инспекция съставят най-много актове именно заради пропуснатите почивки и неспазване на работното време. От  проверените 1054 автобуса 100 са санкционирани за това нарушение. По закон, при четири часа пътуване задължително се правят две спирания по 15 минути.

Почивките обикновено не се спазват по две причини. Едната е, когато закъсняват за разписанието, а другата е, че поради липса на достатъчно шофьори, често едни и същи водач поема по две смени.

Глобата за шофьор, който не спазва почивките е от 100 до 1500 лева. Същата санкция се налага и на фирмата, в която работи. При повторно нарушение може дори да се отнеме лицензът на дружеството.

Ако станем свидетели как шофьорът пропуска почивките или пък се унася на волана, можем веднага да сигнализираме на Автомобилната инспекция. Горещият телефон е 02 940 94 00.