Как да действаме, ако сме поръчители...

 

Баба, дядо и внуче са заплашени от тригодишно безпаричие заради неочакван запор на заплатата на единствения работещ в семейството – Лилия Бисерова. Съдебен изпълнител е наложил тежката мярка, защото жената е станала поръчител на несъбран заем.

 

Лилия Бисерова е поръчител на свекъра си, който преди 7 години изтеглил 1500 лева от банка. Платил си редовно няколко поредни вноски, но починал. Роднините уведомили банката за смъртта му, от където ги уверили, че останалата сума ще бъде покрита от застраховка живот на покойния. И те забравят за проблема – до преди два месеца.

 

Оказало се, че покойният свекър-длъжник, на когото Бисерова е поръчител, нямал застраховка и натрупал дълг от 2890 лева заради лихвите. Сега заплатата й е под запор и от нея се вземат месечно по 100 лева.

 

Бисерова получава поканата за съдебно изпълнение едва след запора, когато вече е късно да направи каквото и да е доброволно.

 

Според закона запорът на сметките ни и поканата за доброволно изпълнение, се налагат едновременно.  Често се стига и до там, че получаваме така наречената покана седмици след запора, защото не можем да бъдем открити на адреса ни.

 

В тези сложни отношения, експерти съветват как да действаме ако сме поръчители:

 

Първо, да проверяваме винаги дали основните длъжници си плащат на банките редовно.

 

Второ, ако те не го правят, може да плащаме вместо тях.  Тогава с молба до съдебния изпълнител можем да изискаме да им вземе дължимото и да ни го върне.

 

Трето, никога да не се крием, а официално да приемаме поканите за доброволно изпълнение, защото само тогава, можем да възразим с жалба до съда. В крайна сметка това остава единствената алтернатива на Лилия Бисерова – да приеме поканата, колкото и да е късно, за да се жалва срещу запора и банката в съда.