Независимите наблюдатели Давид Джамбазов и Анна Стоева отново споделят впечатленията си...

Докато утрешният ден е за размисъл, за гласоподавателите, за членовете на избирателните секции би следвало да е за преговор. Правила, създадени да гарантират прозрачността на вота, предизвикаха истински хаос на 23-ти. Независимите наблюдатели Давид Джамбазов и Анна Стоева отново споделят пред Новините на Нова впечатленията си.
  
Снощи в Новините на Нова Давид и Анна ни показаха как тълкувания за размера на хикса в бюлетината водят до сериозни спорове и в крайна сметка до съмнения как се отделят действителни от недействителни бюлетини. Тази вечер кадрите им разказват как не една секционна избирателна комисия в Кюстендил пропуска основно правило – да оповести резултата от гласуването на препис извлечение от секционния протокол, който се закача отвън, пред секционното помещение.

След като официалните секционни протоколи са залепени и готови за предаване в Общинската избирателна комисия, наблюдателите чакат задължителните извлечения. И стават свидетели на смут и хаоскакви и защо – не пропускайте да видите във видеото.

Коментарът на ЦИК - да няма извлечения пред секциите е нарушение. То не би било грубо нарушение, при условие, че след предаването на протоколите в общинската избирателна комисия, членовете на секцията се върнат обратно в училището и все пак залепят извлечението.