Често срещано заболяване на съединителната тъкан е системен лупус еритематозус...

Най-новото революционно становище на някои учени е, че абсолютно всички възможни заболявания представляват заболяване на съединителната тъкан. Човек е изграден в над 80% от съединителна тъкан. Самото й име означава спойка, свързване. Дори мозъкът в над 82% е от съединителна тъкан. Ако има процес на нарушено хранене, например, то това е нарушаване на съединителната тъкан, поясни д-р Папазова.

Но какво представлява съединителната тъкан?

Съединителната тъкан в организма е изградена от разнообразни по вид клетки и междуклетъчните вещества – колаген и еластин, които те произвеждат. Има две групи съединителна тъкан в организма. Първата е тъкан със защитна и изхранваща функция, а втората – с опорна. Първият вид обвива и пази важни места като нерва, кръвоносния съд, сивите мозъчни клетки.

Много важни органи са изградени от мрежеста съединителна тъкан – лимфните възли, далака, тимусната жлеза и костния мозък. Костите също са от вид съединителна тъкан, дори кръвта е вид съединителна тъкан.

Когато боледува съединителната тъкан, се появяват разновидности на различни болести. Нарушеното клетъчно хранене, масивната интоксикация и липсата на достатъчно овлажняване на тялото атакуват елементи на съединителната тъкан.

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан. Той е основният компонент в костите и зъбите и укрепва кръвоносните съдове. Колагенът се нарушава от всякакви лъчеви въздействия – колагенът в мозъка - от мобилните телефони, колагенът в тялото - от облъчвана в микровълнова печка храна и т.н.

Едно от често срещаните заболявания на съединителната тъкан е системен лупус еритематозус – автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление. Болните произвеждат в кръвта си антитела, които атакуват тъканите на собственото си тяло и по този начин се получават рани и увреждания на кожата, сърцето, белите дробове, бъбреците, ставите и нервната система.

 

Повече по темата вижте ТУК.