Прогнозите за безработицата през 2012-та е тя да остане на нивата от тази година...

Възрастта за пенсиониране при жените ще се вдигне на 61 години, а при мъжете на 64 още от догодина.

 

Намерението на управляващите беше потвърдено от зам.-финансовия министър Владислав Горанов при обсъждането на бюджета за следващата година в Народното събрание. 

Финансовият министър Симеон Дянков обясни параметрите на Бюджет 2012 със сложната икономическа обстановка в Европа.

 

\"Вероятността за нова рецесия в Европа е голяма. Всички очаквания за 2012-та година са променени в посока надолу. Не трябва да допускаме рискове\", заяви от трибуната Дянков.

 

Основните очаквания на правителството за догодина са инфлацията в края на периода да е на ниво около 2.5%. По отношение на пазара на труда Дянков предвижда стабилизиране на броя на заетите. Прогнозите за безработицата е тя да остане на нивата от тази година.

 

Заместникът на Дянков Владислав Горанов потвърди намеренията на управляващите възрастта за пенсиониране при жените да се вдигне на 61 години, а при мъжете на 64 още от догодина. Тоест възрастта за пенсиониране започва да нараства още от догодина, а не от 2021-ва, както беше обещано от премиера преди месеци.

 

Според Владислав Горанов промяната от 2012-та ще засегне 15-20% от хората, на които предстои пенсиониране през следващата година.

 

Управляващите се отказват от плана си да бъдат увеличени пенсиите до 200 лева. Увеличението на минималните пенсии ще струват по 6 милиона на месец.