Средната работна заплата в болницата е 500 лева...

Във финансов колапс изпадна единствената специализирана болница за белодробни заболявания в Южна България. От два месеца лекарите и екипите в здравното заведение в Пловдив не са получавали заплати. Дълговете на болницата надхвърлят 3 милиона лева.

 

Фирмите-доставчици на лекарства и консумативи са поискали вече да запорират сметките на болницата. В нея работят 133-ма души. За последно доктор Венцеслав Бояджиев е получил заплатата си за септември и то само 60% от заработеното.

 

Средната работна заплата в болницата е 500 лева, но в сегашната ситуация никой не знае с какви пари ще посрещне коледните и новогодишни празници.

 

Ръководството на болницата заяви, че до дни очаква поредният транш от Здравната каса, но ако фирмите-доставчици предявят претенции към парите, хората отново ще останат без заплати.

 

Болницата е с неясно бъдеще. Един от вариантите, който се обсъжда в момента, е от общинска тя да стане държавна. Така здравното заведение ще се превърне в отделение на Университетската  болница в града. Преструктурирането на болницата ще се извърши до четири месец, а веднага след Нова година първите освободени от работа ще получат предизвестия.

 

Междувременно здравният министър Стефан Константинов заяви, че работещите в болницата ще бъдат съкратени и автоматично преназначени в университетската болница в Пловдив. За това прехвърляне държавата ще отпусне 250 хиляди лева до края на годината.