Само за месец загиналите в Пловдив са десетки, а над 20 са с различна степен на изгаряния...

 

Бум на пострадали при битови пожари, причинени от отоплителни уреди, отчита пожарната в Пловдив. Само за месец загиналите са десетки, а над 20 са с различна степен на изгаряния. Най-често жертви на тези инциденти стават възрастни и самотни хора. Нерядко сред пострадалите има и малки деца.

 

Неизправни отоплителни уреди, саморъчно направени печки с твърдо гориво, стари газови бутилки и евтини духалки - все неща, които през зимния сезон могат да подпалят жилището ни. А от това да пострадаме и самите ние.

 

Неизправна печка с два реотана докарала Петко Груев от Долно Сахране в Клиниката по изгаряния. 39-годишният мъж придърпал електрическия уред към себе, за да се сгрее, когато печката се възпламенила. Мъжът е с 60% изгаряния по тялото и ще остане в болницата още месец.

 

Възрастна жена опитвала да запали печката си на твърдо гориво, но по невнимание пламнала и тя. Мъж пък от Перущица с голи ръце се помъчил да загаси пожара в къщата си, лумнал от необезопасена печка с дърва и въглища. За да спаси внучето си, пострадал той. Не са малко и случаите на пострадали след взривили се газови бутилки.

 

Примамливо евтините отоплителни уреди винаги крият риск от пожари, предупреждават огнеборците и ни съветват, когато ги купуваме винаги да питаме какви защити имат те срещу токови удари и падания.

 

Винаги, когато излизаме от дома си, да изключваме отоплителния уред не само от копчето, но и от кабела, който го захранва с ток, съветват ни пожарникарите.