Ще има ли по-строги наказания за виновните шофьори?

Законодателството във връзка с пътните инциденти не е толкова лошо, но е необходимо да се изчистят някои моменти, за да стане по-добро. В последните три години наблюдаваме намаляване на жертвите по пътищата, както и на пътнотранспортните произшествия. Това заяви за \"Здравей, България\" Иван Вълков - председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Според Иван Вълков въпреки че все още сме далеч от стандартите на Европейския съюз, тенденцията у нас е сериозна и трябва да се отчете.

Към този момент може да се каже, че са необходими промени в законите, за да има повече справедливост и за да се пазят хората, на мнение е адвокат Марин Марковски. Той коментира, че премахването възможността да има споразумение, когато има убийство на пътя и близките не са съгласни, за което се обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, ще доведе до много тежки и несправедливи последици за цялото общество.

Според Иван Вълков обаче трябва да има законодателни промени по отношение на възможността на сключване споразумение между прокуратурата и шофьор, причинил смърт на пътя.

\"Дали ще бъде категорично премахнато това споразумение при смъртните случаи на пъти или ще се дава възможност за споразумение след изслушване на страната на жертвата – това е в момента дебатът\", коментира председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Той заяви, че се предвижда едно прецизиране на закона, за да може за всяко едно нарушение да има точно определено наказание, което да бъде по-тежко и да не може да се тълкува двузначно.

Три са основните промени, обясни Иван Вълков. Те са свързани с употребата на алкохол, преминаването на червен светофар и неправилното преминаване на пешеходна пътека тип зебра. Анализът, който е направен към настоящия момент, показва, че този тип нарушения не са намалели през последните години.

Вижте повече по темата във видеото.