Десетки панелни блокове вече са потенциално опасни...

Десетки панелни блокове вече са потенциално опасни. Това предупреждават от Асоциацията за саниране на този вид сгради. Оказва се, че некачествено саниране може да доведе до преждевременно срутване на блока.

Първите панелни блокове у нас – от началото на 60-те години, вече са твърде амортизирани и са на доизживяване. Причината е във връзките между отделни панели. Предполага се, че в голяма част от случаите те вече не функционират нормално.

\"Панелката е по-устойчива, но тогава, когато елементите са свързани. Когато не са свързани – не земетресение, а гръмнал бойлер може да стане причина за много голямо нещастие\", заяви в \"Здравей, България\" инж. Николай Въжаров – председател на Националната асоциация за саниране на панелни блокове.

Според госта санирането усложнява проблема със сигурността, защото прикрива дефектите. Той допълни, че решението е цялостно изпълнение на топлоизолация и конструктивно обследване в детайли на панелните сгради.

\"Експерт с уред трябва да провери дали съществува проблем във връзката или не. За съжаление, това е свързано с частично разкриване на тези връзки\", заяви още инж. Николай Въжаров.

Такова саниране обаче може да ни струва до 300 лева на квадрат. Иначе от Асоциацията по саниране твърдят, че и държавата трябва да поеме отговорност, защото е била единствен предприемач в периода, когато са строени повечето панелни блокове у нас.

\"Държавата е отговорна за тези проблеми и тя би трябвало да поеме своята отговорност. Експлоатационният срок означава експлоатационна годност. В този срок трябва се направят проверки и да се види дали тази сграда има компрометирани връзки или не. Ако връзките се оправят – има още 100 години от инженерите\", на мнение е инж. Вълков.

Още по темата, както и какво мислят за сигурността на панелните си блокове жителите на софийския квартал \"Дружба\" – вижте във видеото.