Атракцията е дело на 78-годишен архитект...

Най-хубавите български манастири красят ограда на къща в пловдивското село Златитрап. Атракцията е дело на 78-годишен архитект, който с акварел изографисал 22 от най-красивите духовни средища на стената, ограждаща бащината му къща. И така създал първата в България рисувана ограда отвън.

 

Идеята се родила след като 78-годишният архитект Славчо Мерджанов констатирал, че оградите в българските села изглеждат еднотипни и неприветливи. И затова решил да превърне оградата на родната си къща в панорама на българските манастири.

 

„Защото за мен те са най-ценните архитектурни и исторически паметници и са комплекс от сгради. Там има църква, има зимна църква - някъде е самостоятелна, някъде е в корпус, има жилищни крила, има трапезарии", обясни архитект Славчо Мерджанов.

 

Архитектът, както го наричат всички в селото, дошъл от Пловдив със съпругата си преди осем години в Златитрап, за да живеят в бащината му къща. Сам преобразил стария дувар. Иззидал оградата, оформил арките, измазал ги отвън и отвътре и ги превърнал в своеобразни рамки за картини под открито небе.

 

„От Дряновския, Капиновския, после това е преди Капиново, се минава през Плахово, село Плахово. Край него е този манастир, който е бил много голям. Сега е останала част от него. Той е строен от Кольо Фичето. И църквата, и сградата, и камбанарията. Мога да ви кажа само Рилския манастир, който е най-голямата картина, я направих за един ден. На другия ден в 11 часа беше готова. И аз се учудих, че толкова бързо я направих, защото тя е сложна като рисунка - много балкончета, много покриви, куполи", каза още той.

 

Всичките 22 манастира са нарисувани с акрилни бои, които издържат на слънце и влага: „Отделно от това, като завърших всички рисунки, съм ги минал със специална течност, всичко отгоре е замазано и като вали дъжд, сега не се мокри, а водата се стича надолу и смятам, че ще се запазят".

 

Пенсионираният архитект е бивш служител на Националния институт за паметниците на културата. Реставрирал е десетки черкви, манастири и джамии и затова днес му е мъчно, когато вижда, че църквите се облепят с тапети.

 

„Сега нашият отец си прави каквото си иска, без да пита никого. Ако има закони в България, трябва да ги махнат тези работи, дето ги е направил там и да се реставрира църквата, да се възстанови", каза Мерджанов.
Хората в селото се гордеят с оградата на дядо Слави, защото тя се е превърнала в атракция за всички, които минават през Златитрап.

 

Напролет архитект Мерджанов ще изрисува стената и отвътре с образи на българки от картините на Владимир Димитров-Майстора. Дори вече е скицирал някои от образите върху белия дувар.