Благодарение намного усилия и търпение, днес Пламена може да ходи сама...

Репортажът на Михаела Карабельова и  и оператора Десислав Митов разказва историята на 3-годишно момиченце, болно от детска церебрална парализа. Въпреки тежката диагноза обаче малката Пламена вече може да ходи. Въпрос на късмет или много търпение са нужни, за да се пребори подобно заболяване?

Когато е едва на 1 годинка, родителите на Пламена забелязват, че тя не се развива като другите деца. Не след дълго лекарите поставят тежката диагноза – детска церебрална парализа.

„Казаха, че има церебрална парализа, не толкова тежка форма и вече от детето зависи нейното развитие в бъдеще. Първо не го възприемаш, после започваш да го осъзнаваш и тежко е общо взето, всеки един човек го приема тежко\", припомня си майката на Пламена - Мануела.

Родителите на Пламена обаче не губят надежда. Благодарение на техните усилия и търпение и на екип от рехабилитатори, днес Пламена може да ходи сама. Чудото се случва в навечерието на Коледа.

Мануела посъветва всички родители, чийто деца имат подобен проблем да не се отказват и да не губят надежда. Същият е и съветът на специалистите, според които родителите трябва да се включват активно в работата с децата.

„В България вече има добри специалисти, които могат да им помогнат. Най-важното е хората да не се отчайват, да търсят подкрепа и извън семейството си. Да се борят, защото всеки човек, всяко дете има право на своя шанс в живота\", на мнение е майката на Пламена.

Родителите на Пламена са уверени, че ще продължават да се борят, за да дочакат следващия й голям успех.

На празника в чест на първите крачки на Пламена, малкото момиче направи и своя пръв избор в живота – какъв е той – вижте във видеото.