Работниците ще започнат дело с помощта на съдия-изпълнител...

Над сто металурзи внесоха днес в Районния съд в Кърджали искови молби срещу собственика на Оловно-цинковия комбинат - Валентин Захариев.

 

Те настояват по съдебен път да бъде оказано въздействие върху работодателя им, за да получат дължимите заплати. Работниците не са получавали дължимото им вече шест месеца.

 

В края на миналата седмица протестиращите от 1 март внесоха в счетоводството на комбината заявления с искането да получат извлечения от ведомостите за сумите, които не са им изплащани. Документите са издадени почти на всички под контрола на служители от Инспекцията по труда. Две месечни заплати и два аванса не надвишават 1 000 лева, показа извлечението си един от металурзите.

 

Хората са обезверени, че работодателят им ще се разплати доброволно с тях, затова те искат да го съдят. Те настояват да получат и лихвите върху скандално закъснелите заплати. На 1 145 000 лева възлизат задълженията на собственика на предприятието към работещите.

 

След депозирането на исковите молби работниците ще чакат три дни до произнасянето на съда, а после в 14-дневен срок трябва да бъдат издадени заповедите за изпълнителни листове, с които те ще ангажират съдия-изпълнител. Тогава работодателят ще бъде принуден да се разплати с всеки поотделно, обясниха юристи. За ищците процедурата е безплатна, а КНСБ в Кърджали ангажира адвокат, който е непрекъснато на тяхно разположение.

 

Утре протестите продължават, насрочена е поредната блокада на пътя край комбината. Тя е предвидена за времето от 9.30 до 10.30 ч. Вероятно утре ще бъдат издадени и последните счетоводни извлечения, които работниците ще приложат към исковите си молби в съда.