Спират масовата емирация на български лекари с договори...

Масовата емиграция на български лекари може да спре с договори, които да подписват още като студенти. Това обяви новият здравен министър Десислава Атанасова във Варна. В деня на здравната помощ равносметката показва, че 70% от новозавършилите медици у нас отиват на работа в чужбина, а стотици опитни лекари ежегодно напускат страната.

Само през последните месеци четирима реаниматори от варненската болница „Света Анна" са заминали на работа в чужбина. От „Света Марина" са напуснали няколко специалисти по образна диагностика. Във Западна Европа им предложили в пъти по-високи заплати, непосилни дори за стабилните лечебни заведения у нас.

По думите на еврокомисаря по здравеопазването над 1 милион лекари ще има нужда Европа през следващите 10 години, затова ние трябва да използваме потенциала, който имаме. Това заяви по-рано проф. Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна.

От министерството уверяват, че търсят начини за по-добро заплащане на специализантите и на спешната помощ. Заплати като в чужбина обаче едва ли ще бъдат осигурени. Затова се обмислят и други спешни мерки срещу изтичането на родни медици.

Министърът на здравеопазването - Десислава Атанасова, направо следното предложение: „Както е при договорите за специализация. В момента те са между лечебното заведение, университета и специализанта, като се подписват договори колко време ще работи. Може да се приложи този метод и относно студенти и докторанти."

Според лекарите без финансов стимул, тази мярка е обречена на неуспех.

Добрата новина за пациентите обаче е, че ще каним световни имена в медицината, за да лекуват наши болни и да обучават лекарите.

Репортер: Искра Урумова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.