Ако част от съоръжения бъдат демонтирани, от близките села ще останат без вода...

Жителите на няколко села в благоевградска община се страхуват, че ще останат без вода. Причината е договор за събиране на скрап. С него дружеството „Напоителни системи" се задължава да събере и предаде 1 500 тона старо желязо. Такова количество бракувани съоръжения обаче няма. Затова дружеството прибягва до рязането на здрави тръби и работещи станции.

 

Договорът между „Напоителни системи - клон Струма - Места" и пернишка фирма за скрап гласи ,че дружеството трябва да предаде 1 500 тона желязо. Толкова, обаче, няма откъде и как да се съберат, заяви Санде Костадинов, който е управител на фирмата.

 

Заради отказа си Костадинов е отстранен от поста директор на клон „Струма - Места" преди два дни. „Ако ние за тези 300 дни не предоставим тези 1 500 тона метал за скрап,продавачът дължи неустойка в размер на 200 лева на тон." , допълни той.

 

Радослав Чеглайски, Председателят на Съвета на директорите на „Напоителни системи" инж. Радослав Чеглайски заяви, че по законен път трябва да се състави протокол за бракуване, след това счетоводно се опише и накрая да се предостави на Софийска стокова борса.

 

Язовир „Стойковци" край Благоевград захранва с вода повече от 5 села. Ако част от работещите съоръжения бъдат демонтирани, за да отидат за скрап, живеещите там ще останат без вода.

 

Хората няма да пуснат да влизат в нивите им, където да се правят демонтажи, завърши кметският  наместник на с. Бучино и с. Лисия  Любомир Димитров.

 

„Никъде не демонтираме тръбопроводи, които работят, коментираха на пресконференция от централата на „Напоителни системи" Директорът на предприятието е категоричен, че не режат тръби, с които напояват.

 

Въпреки обясненията, казусът  предизвика скандал. От БСП поискаха оставката на ресорния министър Мирослав Найденов с аргументът, че за страната количеството е 15 000 тона и няма как да бъде осигурено. От своя страна Найденов определи като „координирана атака" поредното искане да напусне поста си. 

 

Репортер:  Десислава Атанасова


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.