Загинали и пострадали хора няма...

Близо 100 къщи в карловското село Дъбене пострадаха от наводнението този следобед. В момента 50 от тях все още са под вода. Първоначалната информация беше, че причина за бедствието е преливане на миктоязовир „Сопот". Загинали и пострадали хора няма.


Наводнението, според думите на хората, е станало около 16:30 часа, когато селото буквално е било залято от два метра вълна. 40 л/сек. е количесвото, което се е изляло, като в момента предстои кошмарна нощ са хората от Дъбене, тъй като отново вали.


Първата работа, с която се заеха от Гражданска защита, е да евакуират застрашените хора. 13 души са спасени, сред които и пет деца. В момента се провежда операция, при която служителите се опитват да извадят една възрастна жена с двете й внучета от втория етаж на къщата им. Животът им не е застрашен.


Пострадалите семейства са настанени при роднини. Спасителните операции продължават и в момента.

 

Засега няма пряка опасност за други къщи в района, което не означава, че няма такива, които са в близост и може да са вече наводнени. В най-засегната част на селото все още няма електричество.


Времето и недобрата подготовка са основната причина за бедствената ситуация. Тава коментира началникът на пожарната в Карлово инспектор Атанас Николов. Той допълни, че кметовете е трябвало да предприемат почистване на каналите, а не само да се жалват, че не достигат средства за такива дейности.


В момента на място са три екипа от пожарна безопасност , които ще работят, докато приключат всички сигнали на пострадали.


Материалните щети в момента са само по отношение на паднали селскостопански постройки и удавени животни, но не и къщи. Очаква се още утре кметът да образува комисия, която да изчисли щетите.


След воднатa стихия – колко къщи останаха под водата? Очаквайте включване на живо от карловското село Дъбене утре, 9 май, в "Здравей, България".


Репортер: Благой Бекриев