Установени са нередности по документи за изплащане на хонорарите на служителите. Инспекцията ще трае още месец...

Внезапна проверка в „Пирогов" установи разминаване в трудовите и гражданските договори и в изплащането на хонорари на служителите. Екипи от здравното министерство и от Здравната каса инспектират преразхода на спешния институт и за лекарства по клинични пътеки.

Около 300 болници са в преразход за първото тримесечие на годината. Сред тях е и „Пирогов". Часове след като от касата изнесоха данните, инспектори пристигнаха на внезапна проверка в болницата.

Все още не е ясно дали служители на „Пирогов" са получавали повече от декларираното.

„Това, което мен ме впечатли, защото бях в постоянен контакт с проверяващия екип, че в момента, в който влязоха проверяващите, почти цялата администрация се разболя. Вдигна кръвно, излезе в болничен и напусна лечебното заведение", каза здравният министър Десислава Атанасова.

Инспекторите ще продължат работа в понеделник. От лечебното заведение отрекоха да са напускали умишлено сградата, но отказаха други коментари преди края на проверката. Очаква се тя да приключи до месец. От министерството обясниха, че вече инспектират и други лечебни заведения в страната.

 

Предстоят и сериозни промени в работата на Фонда за трансплантации, обеща  министър Атанасова.  Освен персонални промени, ще се измени и стила на работа. Причината е, че броят на подобни операции драстично е намалял.