Това заяви в "Здравей, България" журналистът Слави Ангелов...

Евелин Банев - Брендо е наркотрафикант на международно ниво. Това каза в „Здравей, България" разследващият журналист Слави Ангелов. По думите му Брендо е получавал протекции както от МВР, така и от Прокуратурата.

 

При спецакция бяха арестувани 30 души, половината, от които – българи, транспортирали кокаин до Италия. Най-популярният сред тях е Евелин Банев – Брендо. Групата, свързана с Брендо, е отговорна за трафика на около 40 тона кокаин годишно.

 

Разследването на наречените от МВР „кокаинови крале", започва още през 2007-ма година. Тогава италианските карабинери успяват да заловят шест тона кокаин, разпределени в две различни моторни лодки. Въпреки това, на два пъти изтича информация за разследването, което блокира работата на полицията.

 

Има арестувани 7-8 души в България, в Италия, в Холандия и един човек – в Перу, уточни Слави Ангелов.

 

„Брендо беше в сянка до 2004 година, когато беше убит приближен до него човек - Константин Дишлиев. Дишлиев е основател на финансово-брокерската къща, през която според МВР се изпираха парите за международния наркотрафик", припомни журналистът.

 

Той подчерта, че при транспортирането на наркотици каналите и методите се променят много гъвкаво. В организацията на Брендо първоначално се пренася кокаин с яхти от Карибите към Западна Европа, най-вече към Испания. Тонове кокаин се качват на кораби-майки, намиращи се в Атлантическия океан. Към тях захождат по-малки яхти и лодки, които си разпределят по около 200 кг кокаин. След като яхтите акостират на различни места наркотиците се прекарват на суша през депа. Специални майстори правят тайници в коли, където се скрива наркотикът и оттам дрогата отива в Западна Европа - Холандия, Германия – по всички точки.

 

След това наркотикът стига до „потребителя", а парите, които плаща, се връщат обратно в тайниците на колите. Така парите стигат до различни други места.

 

Много от куриерите на Брендо са задържани. Парите се влагат в недвижими имоти.


„Брендо е успял да изпере 10 милиона в Швейцария – по повода е имало искане за екстрадиция от Швейцария. Ние обаче имаме проблем да го екстрадираме там, тъй като швейцарците са с различен статут. Много по-лесно е да се случи това нещо в Италия с Европейска заповед за арест, както ще се случи и той ще бъде съден там", коментира Слави Ангелов.