Все още не е намерено решение как да бъде финансирана фондацията, за да не лиши незращите хора от водачи...

 

Единственото училище за кучета-водачи на целия Балкански полуостров е на път да затвори врати заради липса на финансиране. От януари месец тази година  целият персонал на фондация „Четири лапи" работи без заплати, за да може да изпълни ангажимента си към незрящите хора, чиито кучета вече са подготвени.

 

 

Проектът винаги се е издържал чрез дарения, спонсорства и финансиране от спечелени проекти, споделят от „Четири лапи". От две години организацията се опитва да се пребори за делегиран бюджет, но официалната позиция на социалното и финансово министерства е, че такива нови разходи са невъзможни в момент на криза. Тази година всички обичайни спонсори на фондацията с изключение на  един са се отдръпнали, което поставя „Четири лапи" пред възможността да замрази дейността си. Столична община също минимизира отпусканите средства, които тази година ще стигнат за обучението само на едно куче.

 

За да бъде подготвено едно куче-водач целият двугодишен процес е със себестойност близо до 15 хил. лева. За да се дипломират 14 кучета на година, училището се нуждае от 200 хил. лева.

 

Подготовката на кучето най-общо е да пази слепия човек в градските условия, обясняват от фондацията. Поне две седмици трае пък обучението, в което кучето и незрящият човек държат изпити и се адаптират един към друг, преди животното да получи официална диплома за куче-водач.

 

В Германия закупуването на кучета-водачи струва 15-18 хил. евро, което тук се случва само срещу 1 лев. В устава на българската фондация изрично е упоменато, че животните се дават безвъзмездно.

 

Шестима души са чакащите само от София, които биха искали да е сдобият с четириногите помощници Ако не се намери финансиране, всички животни, които се намират в приемни семейства или които са в процес на подготовка, ще станат домашни любимци.

 

Репортер: Нина Димитрова