Причината е липсата на финансови средства заради оттеглящите се дарители...


Единственото у нас училище за кучета-водачи е на път да затвори врати заради липса на средства. За да се противопоставят на предстоящото закриване, незрящите излязоха на протест. Подкрепиха ги и приемни родители на кучета-водачи.

Училището за кучета водачи е на неправителствената организация „Четири лапи" и досега се е издържало с дарения. В последните месеци обаче спонсорите се оттеглят. От началото на годината не са плащани нито консумативи, нито заплати на персонала.

„За съжаление в края на месеца училището се налага да затвори врати, защото няма пари", обяви организаторът на шествието – Веселина Мишева.

Ако училището затвори врати, подадените от незрящите молби за получаване на кучета водачи ще бъдат отхвърлени. Също така, десетте кучета, които са почти обучени, ще трябва да бъдат дадени на семейства за домашни животинки.

Вени, която е незряща, сподели пред камерата на Нова ТВ, че от август месец е с куче-водач и това коренно е променило живота й:

„Животът ми се промени изцяло. Не може да се опише. Преди това никъде не се разхождах сама. Аз не мога само с бял бастун да се движа, но с нея вече пътуваме в метро и като цяло в градския транспорт сме бързи."

Месечната издръжка на училището е 15 хиляди лева. Ръководството на фондацията е поискало държавата да отпусне делигиран бюджет за обучението на кучетата-водачи. Дори да получат такова финансиране, средствата ще бъдат отпуснати най-рано догодина.

Репортер: Нина Димитрова