Любомир Павлов и Огнян Донев са на свобода срещу парична гаранция от по 50 хил. лева за всеки...

 

Прокуратурата повдигна обвинения на издателите на вестниците „Труд" и „24 часа". Любомир Павлов и Огнян Донев ще отговарят за пране на пари и документни престъпления. В основата са документите около купуването на вестниците, както и размяната на акциите на дружеството впоследствие.

 

Павлов и Донев останаха на свобода срещу парична гаранция от общо 100 000 лева. 

 

След едночасов престой в Националното следствие, собствениците на „24 часа" и „Труд" си тръгнаха с повдигнати обвинения за умишлени престъпления.

 

„Никакви детайли не мога да ви кажа, защото не съм се запознал с материалите. Но това, което се твърди е смехотворно", твърди Любомир Павлов.

 

Прокуратурата твърди, че са открили достатъчно доказателства за това, че Любомир Павлов и Огнян Донев са извършили няколко престъпления. 

 

„На Любомир Павлов са повдигнати обвинения за три престъпления – пране на пари, документна измама, невярно  документиране. Огнян Донев само за пране на пари", обясни Румяна Арнаудова – говорител на СГП.  

 

Ето и схемата, която описаха от прокуратурата: „Чрез използване на документи с невярно съдържание, общо четири на брой, Любомир Павлов е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество, а това са 43 процента от дяловете в медийната група. Заявил е неверни обстоятелства пред длъжностно лице по регистрацията в Агенцията по вписванията. После 40 процента от придобитите преди това 83 % от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов и това според нас е пране на пари, тъй като тази сделка е извършена чрез имущество, придобито с тежко умишлено престъпление", допълни Арнаудова.

 

Всъщност делото срещу Павлов и Донев тръгна след сигнал, подаден от бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Те сезираха прокуратурата, че Огнян Донев и Любомир Павлов незаконно са завзели на дяловете им в медийната група. 

 

„Обвинението е уникално, след като се установи, че подписите са безспорно на Христо Грозев, сега той се чувствал ощетен от това, което е вписано в търговския регистър", каза адвокат Даря Пенкова.

 

„Нещата тръгнаха от подписите на Грозев, не ни дадоха експертизата, но аз знам, че са негови", подчерта Любомир Павлов. 

 

Репортер: Надя Ганчева