Грозев и Карл фон Хабсбург твърдят, че разполагат с факти за измами...

 

Часове след повдигането на обвиненията на Павлов и Донев другата страна в скандала даде пресконференция. Бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург твърдят, че разполагат с факти за документни измами и пране на пари около сделката за придобиване на изданията. 

 

Бившият съдружник на обвинените Христо Грозев обясни, че до сигналите към прокуратурата се е стигнало след като собствениците на „Труд" и „24 часа" по всякакъв начин спъвали търговските дела по споровете им. Грозев и австрийският му партньор Хабсбург продължават да твърдят, че чрез подправени документи и без тяхно знание, са отнети част от дяловете им в дружеството. Документи за това обаче щели да покажат едва след като следствената тайна се осветли. 

 

„Ние сигнализирахме за нещо, което ни засягаше лично, а именно – за неясни капитали, с които беше финансирано от страна на Донев и Павлов общото ни дружество БГ Принт Медиа. Веднага след сделката ние поискахме документи за банковото финансиране, които Павлов отказа да предаде. Наше разследване показа, че тези документи не са били предоставени, защото гаранти са били дружества с офшорни капитали, които не са за показване пред обществото", каза Христо Грозев.

 

Парите пък, с които Грозев и Хабсбург участвали в сделката, взели като заем, залагайки собствените си акции от холандска радиостанция. 

 

„Произходът на парите е проверен щателно от австрийската на парите и заключението е, че са придобити по честен път", допълни Грозев. 

 

Той и Хабсбург започнали собствено разследване за произхода на парите на Павлов и Донев след като разбрали от търговския регистър, че са загубили дяловете си. 

 

„Внасянето на днешните обвинения доказва, че става дума не за личностен сблъсък, а за криминално деяние", подчерта Карл фон Хабсбург. 

 

Двамата се заканиха да  заведат и граждански иск срещу Павлов и Донев. Репортер: Георги Георгиев