Какво е да си доброволец и колко усилия коства да помагаш на хората?


Доброволци помогнаха за един ден на възрастни хора и хора в неравностойно положение да се справят с ежедневните си трудности.

Преди 9 години тежък инсулт променя живота на Анна Маркова. Тя става трудноподвижна и почти не излиза от вкъщи. Десислава и Гергана обаче са хората, които ще разнообразят нейното ежедневие макар и само за ден. Те са доброволци и ще бъдат заедно с Анна през целия ден. В тяхната компания тя ще може да отиде на изложба, която отдавна иска да посети.

Анна Маркова ни разказа, че за нея придвижването самостоятелно извън дома е много трудно, също и уговорката да излезе с някого навън. Особено пък, ако става въпрос за кино, театър или изложба.

Днес обаче Анна има тази възможност. Разказва, че наистина много малко му трябва на човек, за да се почувства щастлив.

„Трябва малко да си отворим душите и да се върнем към изконното - човек е добър и сърдечен до доказване на противното. Не виждам никаква причина да не се доверя на доброволци, които жертват личното си време", споделя Анна.

И наистина, Десислава и Гергана не се поколебават и за миг да станат част от тази инициатива и да отделят от времето си, въпреки че и двете с натоварено ежеднивие - Десислава работи в Министерския съвет, а Гергана е психолог.

Въпреки личните си задължения и двете смятат, че живеем във времена, в които много по-важен е жестът да отделиш време и внимание, за да се срещнеш с другия.

Същото удовлетворение изпитват и Марги и Елена. За един ден те станаха част от семейство Богатинови. Така за един ден тяхната задача е да помогнат на Георги и неговата майка с почистването на дома им. Георги е инвалид, а съвсем наскоро майка му остава прикована на легло.

„В случая те са се развихрили и виждате, че всичко са обърнали наопаки, аз си го представях, че нещо съвсем козметично ще направят", сподели Георги Богатинов.

От своя страна, Марги сподели следното: „Аз знам, че за тях това означава много. Аз го правя с удоволствие заедно с моите приятели и бих продължила да го правя и занапред. Знам, че на всеки може да му се случи във всеки момент да има нужда от помощ и от подкрепа на познати, приятели и хора, които не го познават дори."

Елена също призна, че има нужда да помага и че за да сме щастливи е нужно далеч по-малко от това да имаме страхотна кариера.

За сега доброволците помагат на хора само за ден, бъдещите планове обаче са тази инициатива да стане по-мащабна.

 „Разбрахме колко хора живеят сами, колко от тях са затворени в собствените си жилища като затвори и всъщност нямат хора, които да помагат, да ги обслужват най-общо казано", обясни Ирина Пейкова – координатор Гражданско движение „ДНЕС".

Вижте повече във видеото.


Репортер: Михаела Карабельова