Плодовете трябва да са здрави, с дръжка и характерно оцветяване...

Какви са новите стандарти, на които трябва да отговарят кайсиите и прасковите, за да може производителите им да получат европейски пари? И дали новите изисквания ще оскъпят продукцията, която купуваме от пазара? 

 

Проучване на Новините на Нова показа, че перфектната кайсия за клиента е вкусна и с нормален цвят. Според търговеца това е българската кайсия.

 

Истинското жури за това кой е перфектният плод обаче са експертите от Агенцията по безопасност на храните, които имат малко по-различни критерии. Според тях плодовете трябва да са цели, здрави, да имат дръжка и характерното за самия плод оцветяване. Перфектната кайсия има и перфектни мерки - 55 милиметра в диаметър – за едроплодните сортове и 44 в най-голямото напречно сечение - за дребноплодните сортове.

 

Не по-малко строги са критериите за прасковите. 

 

Людмил Юруков добива средно 10 тона праскови и кайсии на година. И твърди, че едва половината от тях успяват да покрият новите изисквания. 

 

„Ние не можем да спазваме тези стандарти. Чудят се какво да измислят общо взето. Това е положението", отсича Людмил.

 

Експертите обаче успокояват, че нараняванията на плода не означават непременно, че той е с лошо качество. Търговецът може да продава такива плодове, но той ще бъде подпомогнат само за онези, които бъдат сертифицирани за качество. 

 

Репортер: Яна Николова