Хората от региона искат задлъжнялото лечебно заведение в Девин да заработи отново...

Жители на три общини - Девин, Борино и Доспат, се готвят за гражданско неподчинение и блокиране на възлови пътища в региона с искане да заработи отново болницата в Девин. Тя затворила врати преди година заради натрупани дългове от над 1.5 млн. лева.

 

Продължава да работи само Спешната помощ. В нея обаче има един единствен доктор. 

 

Общопрактикуващият лекар д-р Бинка Иванова обяснява, че потърпевши от закриването на болницата са над 30 хиляди души от общините Девин, Доспат и Борино. За да стигнат до най-близките болници в Смолян или Пловдив, им се налагало да изминават по над 100 км.

 

Затова много от хората започнали да се самолекуват. От наскоро създадения граждански инициативен комитет за защита на болницата твърдяха, че след закриването й смъртните случаи зачестили.

 

Лечебното заведение е общинска собственост. Кметът Цветалин Пенков наследил проблема. Той обяснява, че Общината не може да се справи сама с дълговете на болницата. 

 

„Без финансовата подкрепа на правителството под някаква форма, която би трябвало да бъде обсъждана в различни формати, ние не можем. Затова така усърдно молим и правим искания за реализиране на такава финансова помощ", казва Пенков.

 

Той допълва, че предали оздравителен план за лечебното заведение в здравното министерство. Възлагат надежди на насрочената за четвъртък вечер среща в Девин със заместник-здравния министър.

 

Добрата новина била, че медицинският персонал, напуснал болницата, е готов да се върне веднага след откриването на лечебното заведение и изплащането на старите им заплати за близо осем месеца.

 

Репортер: Анелия Веселинова