Докторът дава ценни съвети за профилактика на сърдечно-съдовата система...


Лятото се оказва тежък период за хората със сърдечно-съдови заболявания. Китайската медицина обаче с нейната сезонност дава възможност да правим профилактика в определени периоди на определени органи и системи, поясни д-р Папазова по време на гостуването си в „На кафе" на 9 юли.

Тя подчерта, че именно лятото е периодът, когато трябва да обърнем сериозно внимание на сърдечно-съдовата система. Една от причините за това е, че големите горещини и засиленото изпотяване водят до дехидратация на организма и загуба на магнезия в организма. От своя страна, обезводняването е предпоставка за тромбообразуване и повишава риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Д-р Папазова предупреди, че след консумиране на студени и газирани напитки може да се получи тахикардия и нарушение на сърдечния ритъм.

Освен това високите температури през летния сезон водят до нестабилни нива на кръвното налягане, което пък влошава кръвооросяването на мозъка.

Чрез прием на екстракт от гинко билоба можем да подобрим кръвооросяването и храненето на тъканите и органите в човешкото тяло.

Докторът поясни, че сред основните полезни ефекти на гинко билобата са подобряване на снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества, намаляване на слепването на тромбоцитите и изравняване обема и качеството на междуклетъчната течност.

От друга страна, магнезият участва в над 300 ензимни процеси в човешкия организъм и неговото количество е жизненоважно за функциите на тялото.

Някои от причините на недостиг на магнезий в организма са прием на бедна на магнезий храна, недобро усвояване на магнезий от организма поради различни заболявания и прекомерна употреба на алкохол.

И още - защо екстрактът от гинко билоба и магнезий е препоръчително да се приемат в комбинация, а не по отделно – вижте във видеото.