Изпълнителната агенция по горите ще извърши прочистване на просеките за сметка на "Витоша ски".


От началото на август ще бъдат пуснати лифтовете на Витоша, като става въпрос за лифтовете на Симеоново и Драгалевци. Този ангажимент са поели от „Витоша ски", стана ясно днес, след като приключи срещата между представители на дружеството, зам.-изпълнителния директор на Агенцията по горите и кмета на София Йорданка Фандъкова.

"Беше важно да се намери решение на казуса, който спираше пускането на лифтовете на Витоша, а именно - почистването на просеките под тях", обясни кметът на София, като допълни, че Агенцията по горите ще почисти тези просеки за сметка на "Витоша ски".

Докато се прави почистването на просеките ще се установи и техническото им състояние, за да не създават рискове за хората, поясни още Фандъкова.


По думите на столичния кмет в договора с "Витоша ски" няма ангажименти кой да почиства просеките, въпреки че те трябва да са на инвеститора. Той от своя страна трябва да получи право за това от собственика на земята под лифтовете, който се явява държавата в лицето на Агенцията по горите.

"За мен беше важно да се развърже този възел и да бъдат пуснати лифтовете", каза Фандъкова. Финансовият израз на този ангажимент не е ясен в момента, сметката ще се калкулира от Агенцията по горите

Припомняме ви, че преди началото на зимния сезон "Витоша ски" спря лифтовете на Витоша под претекст, че влезлия в сила през април 2011 г. нов Закон за горите й пречи да работи законово. Основният мотив на компанията за спирането на лифтовете беше невъзможността да бъдат прочистени просеките, тъй като за целта законът изисква подробен устройствен план, на базата на който да се учреди сервитут и да се извършат дейностите по прочистването.