Четирима наши сънародници бяха задържани при акция "Спартан" в понеделник...

Задържаните вчера четирима българи с половин тон кокаин край Испания са част от схема, в която големите наркокартели се опитват да сменят канала за пренос на дрогата към Европа. Това смятат испанските власти. 

 
Вчерашните арести са част от предишната операция „Спартан”, при която бяха задържани и 21 български моряци на кораб, натоварен с други 3 тона кокаин. 
 
В тази схема българите отговаряли основно за транспортирането на дрогата. Испанските власти подозират, че това е нов опит на мексиканския картел да пробие на европейския пазар. 
 
Въпреки това, те остават пестеливи на информация, защото смятат, че ако издадат детайли, това ще попречи на разследването.
 
Пред испанските медии директорът на полицията в Лас Палмас определи последния месец като исторически в борбата с наркотрафика в Испания. 
 
А у нас вътрешният министър Цветан Цветанов уточни, че четиримата задържани са били следени в продължение на месец. По думите му не е изключено да предстоят и още арести. 
 
Заловените вчера яхти са собственост на двама българи, които живеят в Англия, и са плавали под британски флаг. Самите собственици не са били на яхтите, но вероятно ще отведат разследващите към истинските организатори.
 
„Те не са достатъчно заможни, за да могат да си позволят такъв стандарт със закупуването на тези яхти. Има лица, които стоят зад тях, а те са само физическите притежатели”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.
 
Част от задържаните българи са известни на полицията. Двама от четиримата арестувани участвали в група, занимаваща се с трафик на хашиш.
 
Според Цветанов заради слабостите на прехода през последните години, дребни престъпници се издигнали в йерархията и завзели някогашните канали за контрабанда.
 
Големите трафиканти залагали печалбата си от дрога като обезпечение, с което теглели кредити и така изпирали мръсните пари, обясни още вътрешният министър.
 
Репортери: Димитър Иванов
Бойка де Ванегас