Според него методите, които прилагат някои колекторски фирми, са на ръба на закона...

„Със Столична община се разминаваме непрестанно”, обясни за „Здравей, България” националният омбудсман Константин Пенчев по повод стикерите за паркиране.

Аз съм против центърът да бъде претоварен и съм за чиста София, но има елементарни принципи за добро управление. Единият принцип е, когато плащам за услуга, трябва да ми бъде гарантирано, че аз ще я получа”, заяви омбудсманът и посочи, че живущите в синя зона нямат гаранция, че имат къде да паркират своите автомобили, въпреки че са си платили стикера.

„Цената трябва да отговаря на себестойността на услугата”, допълни омбудсманът.

„Добре, забранете движението в центъра изобщо, обаче трябва да осигурите паркирането на всички тези автомобили, трябва да осигурите възможност за зареждане на магазините”, на мнение е Константин Пенчев.

Във връзка с една друга актуална тема - бума на кредитите през последните години, много от които са се превърнали в лоши, в следствие на което много длъжници са останали без жилища, омбудсманът обясни следното:

Има много оплаквания при мен от длъжници на банки, но аз там компетентност нямам, защото това са така наречените търговско-правни отношения.”

„Проблемът е, че преди, ако едно жилище е било оценено за от самата банка за 100 единици и човек е получил кредит за 80 единици, в момента жилището се продава на 40 единици. Така човек остава длъжник и без жилище, но тези спорове се решават само в съда”, допълни Константин Пенчев.

Омбудсманът подчерта, че дори и изправните длъжници да имат съмнения в начина на образуване и промяна на лихвата и отнасят въпроса в съда, не могат да спрат изпълнението срещу техните имущества заради законова привилегия на банките, държавните учреждения и общините.

„Аз тази привилегия съм я атакувал в Конституционния съд и чакам решение”, обясни Константин Пенчев и допълни, че такова очаква да бъде произнесено в най-скоро време.
 
„Имам оплаквания и от съдии-изпълнители, и от така наречените колекторски фирми. Доста големи фирми вадят някакви стари задължения, за които хората дори не подозират, и ги прехвърлят на тези колекторски фирми”, заяви националният омбудсман.

В тази връзка, той допълни, че има притеснения и срещу някои методи на събиране, тъй като те ни връщат в „мутренските времена”:

„Нямам данни за насилие, но има някои методи, които са на ръба на закона. Тези оплаквания зачестяват. Много трябва да внимават тези колекторски фирми кого назначават.”

Според Константин Пенчев проблемът е сериозен и прокуратурата трябва да обръща внимание на това, защото нараства една много неприятна тенденция.

Относно избора на членове на ВСС, омбудсманът изрази задоволство от избора на млади съдии с достатъчно опит.
 

Цялото гостуване на националния омбудсман Константин Пенчев в "Здравей, България" гледайте във видеото.