Опозицията обвини управляващите, че така си разчистват сметки с опонентите

За една година ползването на специални разузнавателни средства от МВР се е увеличило с 26 %. Това са изводите в доклада на парламентарната подкомисия за контрол на разузнавателните средства.

Заключенията дадоха повод на опозицията да обвини управляващите, че използва подслушването, за да разчиства сметки с опонентите си.

Депутатите от парламентарната подкомисията са установили, че е намалял броят на  исканията от прокуратурата и ДАНС за ползването на разузнавателни средства.

Използването на СРС по молба на полицията обаче се е увеличило. Обект на внимание са били 7881 българи.

Изводите от доклада показват, че събраните доказателства са по-малко от броя на подслушваните.

„Нали разбирате, че става въпрос за практика на тотално подслушване. С 6 000 СРС-та в София ви уверявам, че са подслушвани минимум 60 000 души”, заяви Румен Петков от Коалиция за България.

В доклада е обяснено, че определени лица са преснимали и копирали доказателства, което е в нарушение на закона. Проверките установили и че не се спазват сроковете, при които трябва да се унищожат данните, събрани със СРС-та. Затова опозицията предлага да се поправи закона за ползването СРС-тата.

„ Тази материя, стоейки неуредена, може да удари всеки. Точно, за да се наложи психозата на страха, за да бъдат мачкани определени групи, за да бъдат държани под контрол определени народни представители – зависими, независими, това е друг въпрос. Това е инструментът, с който се мачка и политическият опонент, но и слугата”, заяви още бившият вътрешен министър.

Като такъв пример Румен Петков посочи ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

„Тази практика трябва да бъде озаптена”, заяви от своя страна Иван Костов.

„Въобще не ги интересува какво мислите вие, защото тази държава се управлява еднолично. Изобщо не им пука, те си правят, каквото си искат”, отговори Мая Манолова.

„В момента говорите за неща, които няма как да се случат. Аз ви казвам, че доказателство за това са всички тези процедури за контрол – вътрешно ведомствени, така и тези, които са създадени от парламента”, отговори вътрешният министър Цветан Цветанов.

Дебатите по доклада ще продължат следващата седмица.