Децата и майките не са приоритет на тази държава, заяви Саня Конакчиева

Майки се заканват да протестират срещу социалната политика на правителството. От асоциация „Настоящи и бъдещи майки” са депозирали исканията си за увеличение на майчинските във всички отговорни институции.

„Все още няма адекватна реакция по нашите искания. Няма и отговор на много важен въпрос – какви са аргументите обезщетението втората година да остане под прага на бедност в България”, заяви Саня Конакчиева, зам. – председател на сдружението.

„Майчинските вече не са обвързани с минималната работна заплата”, обясни независимият депутат Цвета Георгиева. Тя изтъкна, че майчинските в България са с най-високата ставка – 90% от дохода, който е получавала майката през последните две години.

„Очевидно децата и майките не са приоритет на държавата”, смята Саня Конакчиева. „Каква е алтернативата, когато изтекат 410-те дни майчинство. В големите градове няма места в детските градини”.

От сдружение „Настоящи и бъдещи майки” не приемат обяснението на финансовия министър Симеон Дянков, че майчинските са се увеличили, защото са вдигнати заплатите в държавната администрация.