Десните разпространиха писмо, според което се изгражда далекопровод за централата

Едно писмо е на път да доведе до уволнението на няколко държавни служители. Според документа, разпространен от Синята коалиция, строежът на атомната централа в Белене не само не е забранен, но и продължава с пълна сила. В писмото се говори за изграждането на далекопровод за нуждите на централата.

 
Това предизвика незабавната реакция на управляващите, според които това е саботаж. 
 
Получател на писмото е кметът на Свищов, а подател – Националната електрическа компания, в лицето на фирма „Трафоелектроинвест”. 
 
Сините заподозряха, че предстоящият референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене” е проформа. И нещо повече – ГЕРБ и БСП възнамерявали да изграждат централата съвместно.
 
Шефовете на НЕК и БЕХ не знаели за писмото, както и членовете на политическия кабинет на енергийното ведомство, съобщи министър Делян Добрев. На извънредна пресконференция той съобщи, че ще уволни директора на „Трафоелектроинвест” Марин Ангелов.  
 
„До края на деня в понеделник идната седмица ще проучим кои други длъжности лица са свързани с това писмо и те също ще понесат съответните наказания”, посочи още министърът. Засега се знае, че има служител, който го е съставил, началник на отдел и заместник-управител, през които е минало. 
 
Министър Добрев определи писмото като „саботаж”.
 
Репортер: Яна Николова