Правната комисия в парламента одобри поправките, предложени от ГЕРБ

Правната комисия на парламента гласува формулировката на въпроса за референдума за АЕЦ „Белене”. Приет беше вариантът на ГЕРБ, а не този, с който БСП събираше подписи за всенародното допитване.

Въпросът на левицата от подписката беше  "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка Белене?"

Въпросът, който ще влезе в пленарна зала е "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала.

"Редактираме въпроса, като заменяме думата "атомна" с "ядрена", пред "България" се добавя "Република", отпада "на площадка Белене". Думата "централа" става "електроцентрала" и пред "електроцентрала" се добавя "нова". Това е редакция", заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова.

От Коалиция за България смятат, че отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса променя същината му. Това стана и причина депутатите от ДПС и Коалиция за България да напуснат залата преди гласуването на редакцията и да обвинят управляващите, че като сменят въпроса подменят и волята на 540 000 българи.