Служителите на КАТ вече няма да спират произволно шофьорите за проверка

Ново правило ще се опита да спре парите на ръка за пътните полицаи, а именно - те да спират само шофьори, които са в нарушение.

Според вътрешния министър Цветан Цветанов по този начин ще се даде възможност на шофьорите да се чувстват по-спокойни и когато спазват Закона за движение по пътищата, няма да бъдат спирани от контролните органи.

Катаджиите да спират само водачи, които са нарушители на Закона за движение по пътищата, а не да спират избирателно определени лица и да търсят повод за констатиране на някакви нередности, което дава възможност да се задават въпросите „Какво правим сега?”, „Как решаваме проблема?”, категоричен бе Цветанов.

Изключения от новите правила ще се правят единствено, когато се извършват спецакции.

Шофьори разказват, че поне веднъж са спирани от катаджия без повод и проверката е завършила с глоба.

В началото на годината 10 служители на Пътна полиция в Русе са дисциплинарно уволнени заради обвинения за взимане на подкуп. Според обвиненията служителите на реда са взимали пари от шофьори, за да си затварят очите за провиненията им на пътя. Част от потърпевшите са били румънски граждани, а сумите са варирали между 30 и 200 лева. Все още текат дела по обжалване на заповедите им за уволнение.

 

Репортер: Олга Василева