Според румънския министър-председател страната ни е вложила повече средства по изграждането му

Дунав мост 2, който свърза Видин и румънския град Калафат, ще заработи официално от пролетта на следващата година.


Конструкцията между двата бряга, обаче вече е съединена и може да бъде премината пеша.


Последният сегмент на Дунав мост 2 бе поставен миналата седмица и цялата конструкция между двете държави вече е свързана.


Премиерите на България и Румъния заедно с европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан се разходиха по моста, за да инспектират съоръжението.


По думите на Йоханес Хаан – еврокомисар по регионалната политика „мостът не е само съоръжение, което позволява на хората да се придвижват, това е съоръжение, което осигурява свързване между културите”.


Министър – председателя на България Бойко Борисов от своя страна заяви: „Брюксел толерира държави, който като България и Румъния работят заедно по съвместни проекти и България и Румъния винаги са били и могат да служат за пример за сътрудничество между две съседни държави.”


Стойността на моста е 300 милиона евро. 100 от тях се осигуряват от Европейския съюз. Отстъпки бяха направени от румънска страна по отношение на администрацията на моста.


Според министър –председателя на Румъния Виктор Понта е справедливо управлението на моста да се осъществява от българска страна, тъй като България е вложила повече средства по изграждането му.


За автомобилите ще има четирилентов път. Остава да се изгради железопътна линия, както пешеходна и велоалея. До пускането на моста, трябва да е готова и инфраструктурата около него.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Биляна Борисова