Това стана на фона на предупреждението на ЕК, че изборът ще бъде внимателно следен

Президентът назначи главния прокурор Борис Велчев, чиито мандат е към края си, за член на Конституционния съд. Междувременно, парламентът избра още двама свои представители в съда. Това са депутатът Анастас Анастасов и съдията Венета Марковска.

Изборът на членовете от квотата на Народното събрание дойде въпреки предупреждението на Европейската комисия, че той ще бъде следен внимателно заради сигнали за конфликт на интереси срещу някои от кандидатите. Подобен сигнал имаше срещу избраната вече Марковска.  Реакцията от страна на Еврокомисията не закъсня - страната ни я грози опасност от нов мониторинг.

В сигнала срещу Венета Марковска се изнасят данни за придобити от нейни близки имоти по Черноморието и в центъра на София. Самата Марковска коментира, че не може да знае какви имоти има трето лице, различно от нея.

Тя е и обвинена в конфликт на интереси заради връзки с известни адвокати и по-специално Румен Еленски. Марковска потвърди, че го познава и уточни: „Той беше в нашия съд прокурор. Преди години майката и сестрата на Румен Еленски имаха претенции в нашия съд за реституция на един много апетитен имот. Съставът, в който и аз участвах, отхвърли тези претенции.”

Третият сигнал срещу Венета Марковска е заради арест на нейн приятел - Георги Георгиев. През януари мъжът е задържан от двама полицаи, а в колата му е открита фалшива служебна карта, според която той е председател на Върховния административен съд.

Никой от тези сигнали не беше споменат в залата на 31 октомври. Марковска беше избрана с 127 от гласовете на част от ГЕРБ и независими, въпреки предупрежденията на Европейската комисия.

Изборът беше направен, без да се извършат обстойни проверки на съществуващите сигнали. Загрижени сме за почтеността на Конституционния съд и други ключови български институции”, коментира случилото се говорителят на Европейската комисия Оливие Баи и допълни, че случващото се в съдебната власт ще бъде внимателно наблюдавано и отразено в мониторингов доклад.

През юли от комисията обявиха, че за разлика от Румъния, за България няма да има нов доклад преди края на 2013-та година. Днес обаче това решение вече е под съмнение.

Подробности ще намерите във видеото.

Репортер: Марина Стоименова