Информацията трябва да послужи на потребителите при избора им на гуми за автомобилите

 

Студеното овреме напомня, че съвсем скоро ще трябва да сменим летните гуми със зимни. От 1 ноември всички нови автомобилни гуми трябва да разполагат със специални етикети с информация за техните показатели. Така, подобно на електроуредите, ще знаем доколко икономична и безопасна е една гума.
 
Новите европейски етикети присъстват върху всички гуми, произведени след юли 2012 г. На този етап лепенките дават информация за три основни показатели – енергоспестяването, сцеплението на мокър път и шума, който издава.
 
Напоследък най-чувствителни сме към разхода на гориво - сериозно перо в бюджета на всеки. Именно на автомобилните гуми дължим една пета от разхода на нашия автомобил. Тоест, ако пътуваме до Варна и обратно, това са 1000 километра и трябва да заредим около 100 литра бензин. Ако имаме гуми категория A, вместо най-ниската G, това ще ни спести 7,5 литра бензин. С други думи, пътуването от София до Варна и обратно ще струва с 40 лева по-малко.
 
На мокър път по-високата категория гуми намалява спирачния път. Ако при скорост от 80 километра в час натиснем спирачката, спирачният път на гума категория А ще e с 18 метра по-къс от този на гума от най-нисък клас.
 
Всеки се дразни от шума по пътищата, особено в големия град. Новият европейски стикер разделя автомобилните гуми и по този показател.
 
Контролът дали има поставен евроетикет е в ръцете на Комисията за защита на потребителите.
 
Репортер: Николай Василковски