След жилищна измама Йордан Йорданов и съпругата му изгубили дома си

Йордан Антонов е пенсионер на 67 години. Преди няколко години той и съпруга му стават жертви на жилищна измама и губят дома си.
 
„Дойде една брокерка, която се оказа, че е към жилищната мафия. Тя стана голяма приятелка с жената. Подари й един голям цветен компютър. Аз й казах „Жени, внимавай, току-така не се дават такива скъпи подаръци без някаква задна цел. Не ме послуша”, разказва Йордан.

Съпругата на Йордан започва бизнес с брокерката, който се оказва провал. Тя задлъжнява и семейството е принудено да продаде своя апартамент.

„Започнаха да заплашват, че ще се случи нещо с жената. Аз подписах, тя отиде при майка си и баща си”, допълва историята Йордан.

Оттогава Йордан остава сам и без жилище. Първоначално той заживява под наем в Хаджи Димитър. Но собственикът на апартамента решава да го продаде и изгонва Йордан. Пенсионерът остава в безизходица и превръща стария си микробус в свой дом. Там обаче няма вода, нито тоалетна. Тъй като е много студено, задух и пневмония започнали да мъчат Йордан.

Животът в микробуса се оказва тежък и в един момент Йордан решава да сложи край на мъките, като си пререже вените. Тогава чува своя вътрешен глас, който го спира и му казва да изчака. Същата нощ той сънува странен сън, в който му се явява Св. Петър

Няколко дни след съня Йордан подава документи за настаняване в социален дом. Място в София му е отказано и той е приет в Център за временно настаняване на бездомници. Споделя, че там не му е по-добре от микробуса.

Йордан твърди, че са искали да го настанят в провинцията, но тъй като е родом от София, отказва.

Директорът на Центъра за временно настаняване на бездомници заяви, че е въпрос на личен избор в кое заведение в България ще бъде настанен Йордан.

Голямото му желание е да бъде в старчески дом в столицата. Но за да кандидатства за такъв, му трябват редица документи, за издаването на които той няма пари. Сега бездомникът ще чака до следващата си пенсия от 115 лева, от която трябва да отдели нужната сума.

 

Повече за случая гледайте във видеото.

 

Репортер: Карина Георгиева