За това алармираха учени от бранша

Инвеститорски натиск заплашва археологическите проучвания у нас, алармираха учени.

 
В Закона за културното наследство се готвят промени, с които разкопките вече да се правят след търг. Така, според археолозите, ще падне не само цената, но и качеството на проучванията. 
 
По думите им идеята противоречи на Закона за обществените поръчки, който казва, че научни изследвания не подлежат на търг. Затова гилдията е изправена пред абсурдната ситуация да доказва, че археологията е наука.  
 
По закон всяко свидетелство за миналото трябва да бъде проучено изцяло преди на негово място да се построи обект – било то магистрала или частна сграда. Инвеститорът е този, който трябва да плати това проучване. Според археолозите готвените промени обслужват именно инвеститорските интереси.
 
„Ето как ще се появят археолози или ще се узакони на практика една корупционна схема. Намирате си един археолог, който е готов за половината време, което ви е необходимо, да проучи обекта. Взема си парите и казва, че е проучил. Ако ще пестим публични средства въобще не го давайте този обект, унищожете го с машините, защото всъщност той така или иначе ще бъде унищожен. Ето от това ни е страх”, обясни главен асистент Румяна Колева от Асоциацията на българските археолози. 
 
От културното министерство отговориха, че промените се правят не в полза на инвеститорите, а на данъкоплатците, защото големите проекти се финансират основно от държавата и европейските фондове. А ако археологическите проучвания се правят чрез търгове, това ще увеличи прозрачността при харченето им.