„Зелените” призоваха президента да наложи вето

Нов закон заплашва да премахне задължителното обозначаване на фуражите за наличието на ГМО. За това алармираха екоорганизации, които призоваха президента Росен Плевнелиев да наложи вето.

В Закона за фуражите се регламентира режимът на етикетиране, според който на опаковката трябва да има информация за съдържанието на ГМО, ако има такова. Законът беше приет на първо четене така, както е внесен.

Според „зелените” обаче на второ четене Комисията по земеделие и гори е предложила редакция, с която задължителното етикетиране отпада.

Проблемът според екологичните организации е в подмяната на „и” с „или”.


"Бяха заблудени и българските граждани, защото в дните между първо и второ четене чрез медиите те бяха убеждавани, че промените в Закона за фуражите целят да засилят контрола за етикетирането при наличие на ГМО. В публичното пространство бяха коментирани само завишените санкции при нарушения на правилата за етикетиране, а в крайна сметка се оказа, че самите текстове за етикетиране загубиха задължителния си характер. С това се отнема и демократичното право на информиран избор на потребителите", се казва в декларацията на НПО.

Екоорганизациите призовават президента да упражни правомощията си и да наложи вето на така приетия закон, като го върне в Народното събрание за ново разглеждане.